Life..

Mattemattematte

Du leser bloggen til det nye medlemmet av grublegruppa i MAT1100! For de som ikke vet hva det er, så er det et ekstra tilbud til de som er ekstra interesserte i matte, og ulike matteproblemer. Vet ikke helt hva jeg har meldt meg på, da jeg ikke aner hvordan det virkelige pensumet vårt er engang. Om jeg kommer til å klare å være med på grublegruppa OG henge med i det vanlige MAT1100-pensumet, blir spennende å se. De matematiske «problemene» vi får utdelt i grublegruppa er visst som oftest utenfor pensum.

I denne gruppa får vi nok oppgaver som:
«100 fanger sitter i hver sin isolerte celle, uten mulighet til å se eller høre noen utenfor cellen. I et eget rom i fengselet er det en lyspære som opprinnelig er slått av. Hver dag velger fangevokteren tilfeldig ut en av fangene, og sender ham inn i rommet med lyspæra. Der inne kan fangen slå lyset av eller på, eller la det være som da han kom. Ingen andre enn fangene endrer noen gang på lyspæra. Når fangen kommer ut fra rommet kan han si til fangevokteren: «Nå har alle de hundre fangene vært inne i rommet med lyspæra». Hvis han har rett, slipper alle fangene fri. Hvis han derimot tar feil, blir alle hengt. Påstanden om at alle har vært inne i rommet må derfor kun sies dersom fangen er 100% sikker i sin sak.

Før de blir satt i cellene sine, får fangene bruke en kveld til å rådslå. Kan du foreslå en strategi de blir enige om slik at det er mulig for en av fangene en dag å væra sikker på at alle har vært inne i rommet?»

Dette var en oppgave som vi fikk på en av de siste dagene av forkurset. Kristin og jeg satt og grublet på den en hel time og prøvde å finne en bedre strategi enn den første vi fant. For det må jo nesten finnes flere løsninger; ellers må jo fangene vente flere hundre dager, sikkert flere år, før de slipper ut.

792014-9-1282678598844

Jeg er så glad i følelsen når man plutselig skjønner og innser at ting stemmer. Dette er vel egentlig et veldig uinteressant bilde av boka jeg brukte da Kristin og jeg gjorde oppgaver etter skolen i dag. Dette var en induksjonsoppave, og induksjonsoppgaver er oftest de hvor du må gjøre om på uttrykk og se «koblinger». Øverst på siden her var det masse kluss, og nederst der kom jeg frem til noe fornuftig. Og det var en god følelse!

Hadde en liten diskusjon med Kristin om Ringen (T-banen). Hvordan den «fungerer» osv. Den heter 4/6 om hverandre. Men det er jo i følge T-bane-kartet ikke et stopp som heter «Ringen». Og jeg, så mattenerd som jeg tydeligvis er; sa til henne: «Vel, hvis du vil finne ut av det, så må du ta en T-bane som drar til tilsvarende lik Ringen. Siden det ikke finnes noe punkt som heter «Ringen», må du finne grenseverdien når x går mot «Ringen».» … ja..

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s